null

Sektörün İlk Yapay Zekalı Dijital Asistanı Aksigorta’dan

Aksigorta, dijitalleşme stratejisi doğrultusunda sigorta sektörünün ilk yapay zeka uygulamasını başlattı. 6 farklı departmanda 30 farklı süreçte kullanılan ADA (Aksigorta Dijital Asistanı) ile yılda 2 milyon işlem gerçekleştirilecek. ADA ile acentelerden gelen taleplerin cevaplanma süresi 2 saatten 2 dakikaya düşecek. Yapay zeka uygulaması ile mevcut çalışanların iş kapsamından rutin operasyonların çıkarılarak daha katma değerli işlere yönlendirilmesi hedefleniyor.

YENİ NESİL SİGORTACILIK DÖNEMİ
Yeni Nesil Sigortacılık döneminin temellerini attıklarını ve sigortacılığı yalın, kolay ve erişilebilir hale getirmek üzere çalıştıkları belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, en önemli önceliklerinin dijitalleşme olduğunu söyledi. Uğur Gülen, şunları söyledi:

“İnovasyon, analitik, yapay zeka ve yeni teknolojiler önümüzdeki dönem için öncelikli yatırım alanlarımız arasında yer alıyor. Ağırlıklı olarak odaklandığımız yapay zeka teknolojilerinden maksimum verimi almayı hedefliyoruz. Yapay zeka teknolojileri sayesinde, sistemlerimizi görme, işitme, konuşma ve yorumlama gibi insana ait beceriler ile donatabilme şansına sahibiz. Dünyadaki ve Türkiye’deki yapay zeka teknolojilerini kendi sistemlerimiz ile birlikte inceleyerek Aksigorta için en uygun kullanım alanlarını belirledik ve bu doğrultuda Aksigorta Dijital Asistanı olan ADA’yı hayata geçirdik ve sektörümüzde bir ilki gerçekleştirdik”.

Aksigorta’nın süreçlerini dijitale taşıyarak müşterilerine geleceğin sigortacılık deneyimini sunmayı amaçladığını belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “İyi tanımlanmış işleri yapay zekaya devrederek, çalışanlarımızın daha katma değerli işlere zaman ayırmasına imkân tanıyacağız. Böylece satış kanalımız, müşterilerimiz ve çalışanlarımızın dahil olduğu ekosistemimizde memnuniyet sağlayacağız; onların hayatlarını kolaylaştıracağız” dedi.

YATIRIMIN DÖRTTE BİRİ YENİ TEKNOLOJİLERE
Aksigorta olarak, yapay zeka teknolojilerine 2016 yılından itibaren yatırım yaptıklarının altını çizen Aksigorta Bilgi Teknolojileri ve Dijitalden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Metin Demirel, “Gerçekleştirdiğimiz projelerin çıktıları, teknolojideki potansiyeli daha iyi anlamamızı sağlıyor ve bu teknolojiyi kullanarak Aksigorta’yı çok farklı bir yere taşıyacağımıza inanıyoruz. Bu paralelde yapay zeka teknolojisine yatırımımızı ciddi oranda artırdık. 2017 yılında yatırımlarımızın yüzde 7’sini yeni teknolojilere yaparken, bu yıl bu oranı yüzde 25’e çıkardık” dedi.

ADA’yı sahip olduğu yetenekler ile birçok farklı süreçte kullanmayı hedeflediklerini belirten Demirel, insan kaynaklarından otorizasyon süreçlerine kadar Aksigorta içinde birçok süreçte ADA’dan destek aldıklarının altını çizdi. Metin Demirel, şöyle dedi:

“Doğal dil işleme özelliğini kullanarak insan kaynakları süreçlerini ADA yardımı ile hızlı ve basit bir şekilde çözümleyebiliyoruz. Otorizasyon süreçlerimizde ADA ile Robot Süreç Otomasyonu (RPA) teknolojisini birlikte kullanarak baştan sona insansız şekilde tamamlayabiliyoruz. Resim tanıma teknolojisi ile sigortacılıkta büyük zaman kayıplarına yol açan dosyaları kategorilere ayrıştırma işlemlerini ADA’ya yaptırarak çalışanlarımıza daha katma değerli işlere zaman ayırabilmeleri için alan açmış oluyoruz. IOT (Nesnelerin İnterneti), ve konuşma sentezi gibi yapay zeka yeteneklerini de kullanarak diğer sigortacılık süreçleri ile entegrasyon konusunda araştırmalara devam ediyoruz. ADA, yakın gelecekte tüm yapay zeka bileşenleri ve bunlarla entegre diğer teknolojileri kullanarak tüm süreçlerimizde en büyük yardımcımız olacak.”

YAPAY ZEKA İLE OPERASYONEL VERİMLİLİĞİ ARTTIRIYORUZ

400.000 hasar evrakı ADA tarafından ayrıştırılıyor, hasar dosyası ile eşleştiriliyor. Türkiye genelinde 2.500 acenteden gelen yaklaşık 200.000 talep ADA tarafından cevaplanacak, cevaplanma süresi 2 saatten 2 dakikaya düşecek. Aksigorta’nın iş akışında farklı departmanlarda da aktif görev alan ADA, 200 Milyon prim üretimi yaptığımız filo işlemlerinde bütün süreci uçtan uca (poliçe üretimi, zeyil, hasar ihbarı, hasar ödeme) yürütecek. Çalışan ve müşteri memnuniyetinin hedeflendiği proje ile üretim artışının yanı sıra operasyonel verimliliğin de ciddi oranda arttırılması amaçlanıyor.