Aksigorta’dan Türkiye’nin Dijital Güvenliğine Güçlü Katkı
Türkiye sigorta sektörünün en önemli temsilcilerinden biri olan Sabancı Holding iştiraki Aksigorta, dijital güvenlik alanında önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Dijitalleşen dünyaya adaptasyon sürecinde toplumda oluşabilecek risklere karşı farkındalık oluşturmayı amaçlayan Aksigorta, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi ile iş birliği yaparak ücretsiz online dijital güvenlik eğitimlerini başlattı. Aileler ve KOBİ’ler için hedef kitleye yönelik farklı içeriklerle oluşturulan online eğitimlerin yanı sıra kurulan ‘Dijital Güvenlik Platformu ile dijital riskler konusunda toplumdaki farkındalığın ve bilgi düzeyinin artması; kurumların ve bireylerin bu konuda daha hazırlıklı olmasına katkıda bulunulması hedefleniyor.
“Dijital Güvenlik Platformu sürdürülebilirlik anlayışımızın bir gereğidir”
Sosyal sorumluluk projesinin tanıtımı için düzenlenen online basın toplantısında konuşan Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, teknolojinin ve dijitalleşmenin damgasını vurduğu yeni dünyada toplumsal sorumluluklarını yerine getirmek ve topluma katkı yapmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. İçerisinde dijital dünyada kişilerin ve şirketlerin karşılaşabileceği risklerden bu risklere karşı korunma yollarına, çocukların internet ortamında ne kadar güvende olduğundan e-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine kadar oldukça geniş yelpazede içeriklerin yer alacağı Dijital Güvenlik Platformu projesinin Aksigorta’nın sürdürülebilirlik anlayışından yola çıkılarak hayata geçirildiğini belirten Gülen şöyle devam etti:
“Aksigorta’nın sürdürülebilirlik anlayışının üç ana ekseni bulunuyor. Bunların başında doğayı, doğal kaynakları ve doğal yaşamı korumak geliyor. Bütün iş süreçlerimizde bu hedefimize öncelik veririz. İkinci eksenimiz insandır. Toplumun gelişmesinde etkili olan tüm insani faktörler ve ortaya çıkan sorunlar bizim sosyal ilgi alanımıza girer. Bu açıdan çocukların, gençlerin ve kadınların sorunları ve eğitim gibi toplumu etkileyen ve ortak bir paydada buluşturan alanlarda duyarlıyız. Üçüncü eksenimiz ise ana iş alanımızdır. Aksigorta ürün ve hizmetleriyle değişen dünya koşullarına hızla adapte olurken, dönüşen risklere karşı müşterilerimizin ve paydaşlarımızın farkındalıklarını, bilinçlerini artıracak faaliyetler gerçekleştirmeyi hedefliyor. Koşulların hızla değiştiği bir ortamda dijital güvenlik risklerinin arttığını görüyoruz. Bu kapsamda toplumun bu risklere karşı bilinçlenmesine katkıda bulunmak bizim sürdürülebilirlik anlayışımızın bir gereğidir.”
Gülen, “Hızla dijitalleşmenin yaşandığı günümüzde, Bireyler akıllı telefonlar aracılığıyla yeni dünyadaki yerini alırken, son yıllarda nesnelerin interneti olarak tabir ettiğimiz IOT teknolojilerinden de bahsetmemiz gerekir. Bağlı cihaz sayısının 2025 itibarı ile 70 milyarı geçmesi bekleniyor. Bu cihazlar evlerimizde, sağlık hizmetlerinde, ulaşımda, sanayide, askeri teknolojilerde ve daha birçok alanda kullanılıyor. 5G hizmeti ile birlikte internete bağlanabilen nesnelere yönelik saldırıların daha da artması bekleniyor. Sağladığı yüksek hız ve düşük gecikme sayesinde akıllı şehirler gibi kavramların merkezinde yer alan 5G, endüstriyel anlamda internete bağlanabilen nesnelerin asıl bağlantı türü olacak. Dijitalleşmenin hızına baktığımızda ciddi güvenlik açıklarının da aynı hızla hayatımıza girebileceğinin toplum olarak farkında olmamız gerekiyor’’ diye konuştu.
Platform, dijital güvenlik konusunda bilgi kaynağı olacak
Türkiye’de dijital güvenlik konusunda farkındalığın oldukça düşük olduğunu belirten Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tezbaşaran ise, “Dijital Güvenlik Platformu ile amaçlarımızı; herkesin kaliteli bir dijital güvenlik eğitimine katılabilmesi için eşit fırsat yaratmak, siber saldırılar konusunda iş dünyasının bilinçlendirilmesiyle ekonomik büyümeye katkı sağlamak, gelişen bilişim teknolojilerine hem aile hem KOBİ tarafında katkı sağlayacak bir platform yaratmak olarak sıralayabiliriz. Ayrıca, program dahilinde Boğaziçi Üniversitesi iş birliği ve KOBİ eğitimleri sayesinde eğitim ve iş dünyasında yeni iş birlikleri oluşturmayı, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme konusunda ortaklıklar kurulmasını sağlamayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.
Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi BÜSİBEM’in iş birliği ile ortaya çok zengin bir eğitim içeriğinin çıktığını ifade eden Tezbaşaran, https://dijitalguvenlikplatformu.aksigorta.com.tr/ adresi üzerinden erişilebilecek olan platformun, dijital güvenlik ve siber saldırılar konusunda önemli bir referans ve bilgi kaynağı olacağına inanıyorum. Bunların yanı sıra Dijital Güvenlik Platformu’nun çok önemli bir fonksiyonu, eğitimdir. İş yerlerinde ve Ailelere özel farklılaşan ve hedef kitle ihtiyaçlarına yönelik eğitimler planladık. Eğitimi alanlar dijital güvenliğe dair birçok konu hakkında bilgi sahibi olacak. Platformda eğitimler Boğaziçi Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi Proje Koordinatörü ve öğretim üyesi Doç. Dr. Bilgin Metin tarafından verilecek” dedi.
Dijitalleşme bireylerden ülkelere kadar risk barındırıyor. Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi BÜSİBEM Başkanı Dr. Tamer Atabarut ise dijitalleşmenin günümüzde bireyler, kurumlar ve ülkeler için ciddi riskler yarattığını vurguladı. Atabarut; “Kaynakların sınırlı, ihtiyaçların çok olduğu yeni dünya düzeninde, kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında organize ve sürdürülebilir projeler her geçen gün daha fazla önem kazanmakta ve ön plana çıkmakta. Aksigorta ile böyle önemli bir projede iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Aksigorta Dijital Güvenlik Platformu ile karşı karşıya olduğumuz pandemi sürecinde giderek hızlanan dijitalleşme kapsamında KOBİ’lere ve ailelerikötü amaçlı saldırılardan korumayı ve bilgi güvenliğini artırmayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.
Dijital Güvenlik Platformu’nda iş yerleri, aileler ve tüketiciler için çok zengin bir içerik bulunuyor. Sitenin yazı içerikleri arasında bu konuyla ilgili en güncel haberler, Türkiye’den ve yurtdışından araştırma ve raporlar, makaleler, bilgilendirici videolar, dünyadan vaka örnekleri, bu alandaki devlet politikaları ve hukuksal düzenlemeler yer alıyor.
****
KOBİ’lerin %56’sı için tek risk; kişisel verilerin kopyalanması
Aksigorta olarak Yöntem Araştırma şirketi ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdik.
*Konuşulan KOBİ yetkililerinin %25’i bu konuda endişeli olmadıklarını beyan etti. %56’sı ise siber risk veya dijital riski kişisel bilgilerinin kopyalanması olarak algılıyor ve bundan endişe ediyor.
*Bu risklere karşı bilgili ve donanımlı ekiplere sahip olduklarını düşünen KOBİ yetkililerinin oranı %29 düzeyinde kalıyor.
*Korona virüs nedeni ile evden çalışmanın yoğunlaştığı böyle bir dönemde işletmelerin %74’ü özel önlemler almadıklarını belirtiyor. Bu konuda adım atanların uygulamaya koydukları önlemler arasında ise bilgisayara virüs programı yerleştirmek ve veri yedeklemesi yapmak öne çıkıyor.
*Aynı zamanda, KOBİ’lerin bu konuda bilgili olma düzeyi ile endişeli olma düzeyi ilişkisi düşük. Beklenenden farklı olarak "bilgili olmadığını" düşünen grubun hepsinin "endişeli olmadığı" görülüyor.
*Bu durum aslında mikro KOBİ’lerin, siber veya dijital riskin ne anlama geldiğini bilmemesinden kaynaklanıyor ve bu durumun doğal bir sonucu olarak "önlem de alınmıyor".
****
Her 4 tüketiciden 1’inin saldırı deneyimi var.
Konuya tüketiciler açısından baktığımızda yine siber / dijital risk kavramıyla ilgili bir algı ve bilgi problemi olduğunu görmekteyiz.
*Siber risk sorulduğunda tüketicilerin %54’ü “kişisel bilgilerin kopyalanması” diyor.
*Katılımcıların %63’ü endişeli olduğunu belirtiyor. Endişe düzeyi, bu konuda bilgili olmamakla doğru orantılı şekilde yükseliyor.
*Her 4 tüketiciden biri olumsuz bir siber / dijital saldırı deneyimi yaşadığını söylüyor.
*Tüketicilerin %63'ü dijital risk konusunda endişeli. Endişe düzeyi, bu konuda bilgili olmamakla doğru orantılı şekilde yükseliyor.
*Ailelere baktığımızda ebeveynlerin %73’ünün çocuklarının dijital güvenliği için endişeli olduğunu, 10 ebeveynden altısının çocuklarının internette güvende olmadığını düşündüğünü görüyoruz.
*Karşılaştığımız bir başka önemli sonuç da ebeveynlerin çocukların siber risk konusunda eğitimleri ile ilgili okul öğretmenleri haricinde konuya hâkim bir referansları olmamasıdır.
*Elde ettiğimiz sonuçlar toplumun ve işyeri sahiplerinin dijital güvenlik konusunda daha fazla bilgilendirilmeye, farkındalığa ihtiyaçları olduğunu ortaya koyuyor.